logo-marpet

Sfaturi Utile

CONDENSUL - UN FENOMEN FIZIC NORMAL

termopane bucuresti ieftine

Ce este condensul?

Condensul este un proces fizic prin care apa din stare gazoasa ajunge intr-o stare lichida sau din stare lichida in stare solida. Condensul apare de obicei iarna datorita structurii cladirii care contine puntile termice precum si a unei ineficiente ventilari. Atunci umezeala din aer persista.

Riscul condensului depinde de umezeala din aer si de diferenta dintre temperatura aerului din camera si suprafetele elementelor. Condensul apare de cele mai multe ori in baie si bucatarie datorita umiditatii mai mari. Daune pot aparea pe supraefte care nu sunt vizibile, exemplu fiind condensul pe acoperisuri.Condensul poate aparea pe suprafata sau in interiorul unui zid.Pentru a raspunde intrebarilor legate de condens trebuie sa mentionam ca ferestrele moderne asigura o etansare foarte buna, care contribuie la eliminarea risipei de energie. Ploaia, vantul, frigul nu mai patrund in incapere, dar nici schimbul dintre interior si exterior nu se mai face decat prin aerisiri periodice. Aerul contine diferite cantitati de vapori de apa. Din ratiuni ce tin de confort si sanatate, umiditatea relativa la temperatura camerei trebuie sa fie cuprinsa in intervalul 40% – 60%. Atunci cand umiditatea aerului atinge valori de peste 60% aerul nu mai poate retine vaporii de apa si acestia condenseaza pe suprafata cea mai rece, care intr-o incapere este de obicei sticla sau peretele. Ferestrele vechi, din lemn, nefiind etanse asigurau o ventilatie fortata, rezolvand astfel problema umiditatii si implicit a condensului.Factori care favorizeaza aparitia condensului sunt: incaeri neaerisite, incaperi neincalzite, perdele groase in fata ferestrelor, suprafete nedifuzante ale peretilor, umiditate de constructie la constructiile noi, existenta surselor generatoare de vapori, prezenta plantelor ornamentale in incaperi si amplasarea acestora in vecinatatea ferestrelor, amplasarea necorespunzatoare a surselor de incalzire si a glafurilor.

De unde apare umezeala intr-o cladire?

Sunt multe surse de unde poate sa apara umezeala in interiorul unei locuinte. În unele cazuri activitatile zilnice ale unei familii pot  produce cantitati imense de vapori de apa: o familie de 5 persoane elimina in aer arpoximativ 10 kg in fiecare zi (fara sa luam in calcul caldura).

– respiratia (in somn) 0.3 kg;
– respiratia (treaz) 0.85kg;
– gatit 3kg;
– spalare 1kg;
– spalarea si uscarea hainelor 5.5 kg;

Umezeala poate sa apara in aerul interior si din structura unei cladiri; prin pardoseala, ziduri sau tavan.

În plus, oamenii si plantele elimina in mod natural vapori de apa, acesta fiind inca un mod in care vapori de apa pot aparea in casa. Într-un final vaporii mai pot aparea din beciuri, fisuri in zid. Vapori dizolvati in masa aerului se misca din casa spre afara si din afara spre interiorul casei in doua moduri: difuzie si scapari ale aerului.

CUM ALEGEM TAMPLARIA

Pentru evitarea problemelor aparute din aceste cauze va sugeram ca la achizitionarea tamplariei cu geam termoizolator sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:

– coeficientul de transfer termic al profilelor de 3 camere din PVC este in jur de 1.6 – 1.8 W/m2k, acesta fiind mai bun la profilele cu 4 camere (1.4 – 1.6 W/m2k) si de 1.1 – 1.3 W/m2k la cele cu 5 camere.
 

– ATENTIE! Nu doar numarul de camere de aer conteaza pentru o buna izolare ci si grosimea totala a profilului, dinspre exterior spre interior, aceasta variind intre 65 – 80 mm.

– partea cea mai importanta a izolarii termice o reprezinta geamul termoizolator. Avand in vedere evolutiile favorabile ale preturilor din ultima perioada, aproape ca putem afirma ca este de neconceput ca la un spatiu destinat locuirii (case, apartamente) sa se utilizeze geam termoizolator fara sticla low-e si, recomandat, chiar si cu argon.
 

– Diferentele mici de preturi nu justifica renuntarea la acest tip de geam, avand in vedere beneficiile aduse printr-o izolare cel putin de doua ori mai buna decat geamul termoizolator normal.
 

– De asemenea, grosimea totala a pachetului termopan trebuie sa fie de cel putin 24 mm, o grosime mai mica ducand la scaderea capacitatii de izolare.
 

– La spatii cu alta destinatie (hale, garaje etc.) unde nevoia de izolare nu este atat de mare, se poate opta si pentru variante “economice”.

Ai vreo nelamurire? Ne poti intreba orice!

Contact

ADRESA BIROURI:

SPLAIUL UNIRII NR 168, ASMITA GARDENS, BLOC T 3, PARTER, Sector 4, Bucuresti

Mobil:

0727.789.164 

E-mail:

ana.mihai@marpet.ro